Tutorial - Neurografiek

In dit deel van ons blog vind je tutorials om complete tekeningen te maken in een stap-voor-stap uitleg. In het blog zelf vind je mijn avonturen met dit thema en onderaan vind je pdf files die je kunt downloaden om thuis aan de gang te gaan.

Omdat het soms te druk is in je hoofd om een heel blog te lezen, of je hebt dyslexie, hebben we hier de mogelijkheid om te luisteren naar het voorgelezen blog. We hopen zo nog toegankelijker te zijn voor iedereen! Hiernaast kun je het blogje beluisteren.

Een superfijne techniek om je brein tot rust te brengen is het werken met neurografiek. Maar wat houdt dat dan in? Ik zal je er wat over vertellen voor ik uitleg hoe je het zelf thuis kan doen. 

Wat is Neurografie?

Neurografie is een methode in de creatieve therapie die in 2014 is ontwikkeld door kunstenaar en psycholoog Pavel Piskarjov. Het fijne aan deze techniek is dat je er geen grote kunstenaar met veel ervaring voor hoeft te zijn. Alleen een potlood kunnen vasthouden is al genoeg.

Deze methode kan je helpen met dingen omgaan als met stress, pijn, trauma en andere grote gebeurtenissen in je leven. Het brengt rust in je brein. Je kunt zo op afstand naar je drukte in je hoofd kijken in plaats van dat je er middenin zit. Ik heb een perfecte strip gevonden die uitbeeld wat neurografiek een beetje doet. Helaas heb ik niet uit kunnen vinden wie de maker van deze strip is, dus als je het weet, dan hoor ik het graag, dan kan ik de credits geven.

Zelf aan de gang

Het doel van vandaag is lekker je hoofd leeg tekenen. Als je je verder wil verdiepen in deze techniek, zijn er therapeuten in Nederland die hiervoor een opleiding gedaan hebben en je kunnen begeleiden in jouw situatie en daar de neurografiek op toepassen.

Onderaan dit blog vind je de PDF met precieze uitleg hoe je zelf kunt gaan starten met neurografieke kunst. Je werkt met kronkellijnen en cirkels om zo uiteindelijk een geheel te maken met kleur. Hieronder zie je het werk wat ik gemaakt heb als voorbeeld. Daarnaast zie je het werk wat ik heb gemaakt tijdens de tekenmiddag. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van mijn nieuwe Ohuhu Alcohol markers. Ik heb geoefend met mijn kleur overgangen.

Hierboven wil ik even laten zien wat er anders in het autistische brein. De linker beelden heb ik gemaakt met in mijn achterhoofd dat het een uitleg moest zijn die te volgen was. De rechter heb ik gemaakt tijdens de tekenmiddag. Het is de bedoeling dat je de belangrijke lijnen, de lijnen die jij mooi vind, of belangrijk, dik aanzet. Een autistisch brein is geen brein waar je snel van A naar B kunt via de snelweg. Maar een autistisch brein neemt een binnendoor weg en voegt wat sight seeing toe aan de weg van A naar B. Je ziet dat aan het eind van mijn tekenmiddag, alle lijnen dik waren geworden. In mijn brein zijn alle details belangrijk, daarom word ik er soms zo moe van. Maar ervaar ik ook dat ik daardoor mooie dingen opmerk die een ander misschien niet ziet. Alles heeft plussen en minnen. Hoe zou jouwe eruit komen te zien? Ik ben erg nieuwsgierig. 

 

Ik merkte dat wel degelijk mijn hoofd leeg werd van de lijnen en de scherpe kantjes die ik zachter maakte (één van de opdrachten van neurografiek). Maar toen ik aan de gang ging met kleur, was dat effect wel weg omdat ik zo bezig was met mijn nieuwe alcohol markers en de toepassing. Voor mij zou het meer effect hebben met waterverf, denk ik, omdat ik daar al goed mee uit te voeten kan en wat meer kan concentreren op de tekening zelf. Hou daar dus rekening mee als je een neurografiek wil maken, kies materiaal waar je al mee kunt werken. 

 

Ik wens je veel plezier met deze techniek om je hoofd wat tot rust te brengen. Heb je een neurografiek gemaakt en wil je die delen? Heel graag!! Stuur ze door via de mail of zoek ons op via social media (gebruik hiervoor de ronde knoppen onderin de website). Of plaats je reactie hieronder!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.